16 mar. 2016

Garden Bloggers’ Bloom Day - March 2016

E un 15 martie foarte friguros,  care vine însă după zile călduroase, ce au dus la tot felul de înfloriri, și mai pe jos, și mai pe sus - zambile, primule, viole, iriși pitici, hepatica, bergenia, narcise, spânz, dar și magnolia, gutuiul japonez și forsiția. A încolțit și iarba, bulbii cresc și se deschid cu mare viteză, aproape că auzi cum înverzește grădina. Cu soare, cu ploaie, capricii de primăvară, ce mai! Frumos anotimp!


Până să încep să plantez bulbi cu mâna mea și să văd cum ies florile din ei primăvara, mărturisesc că nu îmi prea plăceau zambilele.



 Aici e o poveste cu niște boboci care au avut nevoie de trei luni ca să înflorească și au trecut și peste niște zăpezi.Hello, Hellebores!


Primule, primroses, oricum, primele. Coleridge are un poem despre ele, sunt vindecătoare, florile sunt comestibile, iar dacă le oferi cuiva, mesajul e clar - ”I cannot live without you”). Și nu le place în casă. În vânt, în ploaie, în frig, oriunde și oricum, doar afară să fie.Tot felul de culori frumoase.





Atât de simplă și grațioasă, în comparație cu cele greoaie și sufocate de flori pe care găsim azi prin piețe, o zambilă albastră de demult, adusă din grădina bunicii lui S. se simte bine într-un strat vesel, de primăvară.


 Luminează grădina plouată azi și zici că stau să zboare, cu trompeta lor portocalie cu tot -”Jetfire”, un soi care înflorește devreme, foarte apreciat ( pe primul loc în topul celor de la ”Better Homes and Gardens ”) și premiat de Royal Horticultural Society cu prestigiosul ”Award of Garden Merit”.


 Și ”ghioceii galbeni”, ai noștri cei comuni, de prin toate curțile de la țară și de la oraș și simpaticii tete a tete.


Bergenia e chiar un spectacol, i-am făcut un articol special.

Uneori e doar o problemă de culoare.









Și dacă ridici privirea...





Ghiocei întârziați și fii lor, brebeneii.



 Până și buxusul a înflorit.


Era să uit de cais:


Please visit Carol at May Dreams Garden to see what's blooming in other gardens from around the world.



6 comentarii:

  1. Ai si " strugurii vulpii " ? Bravo ! Firtillariile nu am reusit pana acum sa le aclimatizez in gradina ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cumparat-o la inceputul lunii, avea boboci si acum a inflorit. Am pus si bulbi in toamna, dar inca nu ii reperez in gradina.

      Ștergere
  2. You have so many beautiful flowers, your garden is looking wonderful! I love all your coloured primroses, they are so pretty. You must be warmer than we are as your flowers are ahead of ours, we have a cold wind today.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It was warm and sunny last week and many flowers dared to bloom, but these days it is quite cold.Thanks for visiting, Pauline!

      Ștergere

  3. Beautiful!
    Happy Garden Bloggers' Bloom Day!

    RăspundețiȘtergere